BALKONDA SEBZE MEYVE YETİŞTİRMENİN PÜF NOKTALARI
Limondan patlıcana, çilekten domatese, taze, lezzetli
ve el emeği göz nuru meyve sebzelere özlem duyanlar, kentte bile
olsalar artık kendi bahçelerini balkonlarında oluşturuyor.
Bu renkli doğal dünyanın püf noktaları
En önemli nokta: Saksı ve toprak seçimi
En az 40 cm genişliğinde bir saksı almaya,
saksının altında deliklerin mutlaka bulunmasına ve saksının yüksek bir yerde
olması gerekiyor.
Saksının plastik olması hem hafifliği hem de nemi daha uzun
süre tutması sayesinde bahçecilerin işini kolaylaştırır.
Toprağı seçerken de, poşetlenerek satılan ve sebze
yetiştirmeye uygun özel topraklardan seçmek gerekiyor.
Domatesler
Domatesin çekirdeklerini bir gece önceden nemli bir bezde
bekletin.
Aldığınız toprağı saksıya koyun, üzerine organik bir toprak
türü olan torf ekleyin ve çekirdekleri saksıya serpiştirin.
Üzerine yeniden torf ekleyin ve sulayın. Çabucak
çimlenmesi için üzerini siyah bir poşetle kapatabilirsiniz.
Çimleme işleminden sonra saksıya her gün düzenli
olarak su verin ve güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan bir yerde
domateslerinizin yetişmesini bekleyin.
Tohum aramak ya da çekirdek biriktirmek size zor
geliyorsa, domatesleri yuvarlak dilimler haline getirip doğrudan
toprağa koyabilir ve üzerine bir miktar organik toprak ilave
edebilirsiniz.
Biberler
Biber tohumunu domates çekirdekleri gibi toprağa
ekebilirsiniz.
Biberlerinizin daha hızlı çimlenmesini
istiyorsanız ekim sırasında toprağınızın soğuk değil, ılık hatta
sıcak olmasına dikkat edin.
Çimlenme sonrası ise kesinlikle güneşin
doğrudan etkisi altında olmayan bir yerde tutun.
Çilekler
Fide ya da tohum olarak bulabileceğiniz çilekleri saksılara
diğer ekimlerde olduğu gibi ekin.
Toprağın sürekli nemli olmasına, fakat çürümemesi
için saksının altında fazla su birikmemesine dikkat edin.
Güneşin altında misler gibi çilekleriniz dallardan
sarkmaya, kıpkırmızı olmaya başlayacak.
Soğan ve Sarımsak
Taze sarımsak ve soğanları alıp filizlendirerek ya da doğrudan
filizlenmiş hallerini kullanarak bu lezzetleri evde yetiştirebilirsiniz.
Toprağa ektikten sonra suyunu eksik etmemeyi ve güneş
gören ama çok sıcak olmayan bir ortamda tutmayı unutmayın.
Salatalık
Salatalıklar evde kök salmaya başlayınca, ister turşu yapın
ister kütür kütür yiyin.
Tohumlarını koyduktan sonra üzerlerini eşit olacak şekilde
ince bir tabaka ile kapatın. Sulama işlemini yağmurlama olarak
yapın.
Karpuz
Yazın yediğiniz karpuzun çekirdeklerini toprakla
buluşturun.
Karpuz bol isteyen bir meyvedir. Biraz büyükçe bir
saksı terci ederseniz, karpuzlarınız daha iyi büyüyüp serpilecektir.
Limonlar
Hiçbir limon evde kendi yetiştirdiğiniz gibi olmaz.
Limon çekirdeklerini nemli pamukta fasülyeler
gibi filizlendirin.
Daha sonra filizlenen limon çekirdekleri saksıya
taşıyın.
Saksının yerini çok değiştirmeden suyunu da toprak hem
nemli kalacak şekilde vermeyi unutmayın.
Patlıcanlar
Patlıcanların tohumlarını alıp toprağa
ektikten sonra 10 gün kadar oda sıcaklığında bekletin.
Çimlendikten sonra saksıyı daha aydınlık ve serin bir
yere taşıyın. Arada toprağı havalandırın ve suyunu düzenli
olarak verin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder